De vakanties zijn weer bijna voorbij. Alle voorbereidingen om weer naar school te gaan worden gedaan. Best wel een dingetje, boeken kaften, laptop updaten, wellicht zelfs een nieuwe laptop. Is de schooltas, meestal de rugzak nog bruikbaar?

Vaak allemaal dingen waar meestal de moeder zich druk over maakt. Nou niet helemaal want het moet wel precies zo zijn zoals de puber het wenst. Tja en als moeder denk je het heel goed te hebben gedaan, maar zoon of dochter vindt dat toch echt niet zo.

De ene puber vindt het weer fijn om naar school te gaan, de andere ziet er erg tegenop. Vooral als er veranderingen zijn. Bij ons in de stad is dat zo. Drie groten scholen zijn samengevoegd en gaan vanaf dit jaar starten in een geheel nieuw scholencomplex.

Hier is jaren over nagedacht en nu is het eindelijk zo ver. Het ziet er prachtig uit.

Maar er zijn pubers die dit erg spannend vinden en niet houden van veranderingen. Ook best wel groot zo een school met ruim 3000 leerlingen. Vooral de onzekerheid, waar moet ik zijn, bij wie zit ik in de les, welke docenten krijg ik nu enz.

Thuis geeft dit ook spanningen. Slechter slapen, niet mee willen werken aan de voorbereidingen om weer naar school te gaan. Chagrijnig zijn en zelf de gedachte om dan maar niet naar school te gaan. Hoe ga je hiermee om?

Mocht je puber weer naar school gaat kun je hem/haar helpen met de volgende stappen:

  1. Bespreek hoe zij/hij er graag uit wil zien wat betreft kleding, schoenen, haar, ook te verkrijgen bij goedkopere sites op het internet. De kleding welke zij graag dragen kan een stukje zelfverzekerdheid geven. Een ieder heeft zijn eigen smaak. Laat dat vooral bij de puber. Zij moeten hiermee over straat. Mocht dit niet de stijl die jij als moeder graag ziet, probeer dit niet te veranderen. Dat brengt hun zelfverzekerdheid in het geding. De consequentie van de keuze is ook aan de puber. Die verneemt dit snel genoeg van zijn omgeving. Wat je als ouders niet cool vind kunnen pubers onderling wel cool vinden.
  2. Bespreek welke rugzak of tas zij willen gebruiken om de laptop en boeken in mee te nemen. Bijvoorbeeld dat deze voor het behoud van de laptop toch wel een beetje stevige tas moet zijn. Is de oude tas nog voldoende, dan lekker zo laten.
  3. Maak afspraken over het gebruik van de laptop, wie is verantwoordelijk voor wat. Kijk de polis samen na wat wel en niet verzekerd is.
  4. Hoe gaan zij naar school? Per fiets, is deze nog oke? Per bus, klopt het abonnement? Of per auto, brengt u de puber naar school of rijdt deze zelf al? Bespreek ook hier de consequentie van het niet goed gebruiken.

Bespreek hoeveel tijd zij in de ochtend nodig hebben om naar school te gaan, denk hierbij aan het ontbijt, de tijd om douchen, make up tijd (vooral bij de meiden) maak afspraken, komt er een discussie, verwijs dan naar de gemaakte afspraken.

Hoe vaak komt het niet voor dat de puber te laat is en aan u vraagt om haar/hem te brengen met de auto. Met please, please en het plichtsgevoel bij de moeder ben je al gauw om. Vaak is het zo dat als je hier aan toegeeft dit vaker zal gaan gebeuren en vaak op momenten dat het je niet uitkomt.  Als de vraag in de avond komt kun je dit bespreekbaar stellen, dan is er in de ochtend in ieder geval rust.

Ook over het brengen kan je afspraken maken met de puber.

Probeer als ouder begrip te hebben over de twijfels van je puber. Het aanhoren hiervan geeft al wat rust. Het is niet verstandig dit om te gaan buigen naar het zal wel meevallen. Liever even mee gaan in zijn/haar gedachte en enkel aangeven dat jullie samen elke stap zullen gaan nemen en als ouders jullie er zullen zijn als zij hierom vragen. Laat de puber maar even struggelen, ze komen er vaak wel uit. Alleen als de vraag er komt, dan hulp aanbieden en vragen wat zij nodig hebben.

Het puberbrein, blijft een lastig ding.

In ieder geval hoop ik dat elke puber met een goed gevoel naar school gaat met een positieve instelling.  Een nieuw schooljaar een nieuwe begin!

 

Wil je meer tips of informatie over de verbinding met je puber? Neem gerust contact met mij op via info@yourbetterlife.nl of bel mij op +31618749452.

Succes allemaal en wees een beetje lief voor elkaar. Thuis en op school!