Het vakantieseizoen is weer aangebroken. Heerlijk op vakantie met de pubers. 
Gezellig samen zijn, lachen en samen alles ontdekken. Is dit altijd zo?

Tja dit is wel het ideaalbeeld wat je voor ogen hebt. Je verwachtingen zijn hoog. Eindelijk gezelligheid met je puber, verbinding maken. Je wilt quality time om te laten zien dat je echt om ze geeft.

Maar dan ben je op de bestemming. Jij wilt van alles gaan ontdekken, cultureel bezig zijn, samen naar het strand of zwembad. ‘s Morgens samen ontbijten en plannen maken.

Je zoon of dochter blijft echter lang uitslapen. Komt zijn bed uit, pakt wat te eten en gaat zijn eigen gang. Hij/zij wil niet aan jouw verwachting voldoen om mee te gaan “ontdekken”.

Je puber heeft ook vakantie en wil zijn eigen weg gaan, hangen aan het zwembad of op het strand, gamen en vrienden maken en daar lol mee hebben. Hoezo quality time met mijn ouders.

Tja, en dan heb je jouw puber eindelijk overtuigd dat hij/zij mee gaat, maar eigenlijk tegen de zin in. Resultaat is dat je zoon of dochter achter je aansjokt, chagrijnig is en telkens laat weten dat zij terug willen. Dit kan voer zijn voor de volgende discussie en/of ruzie…

De visie van een puber over vakantie is lekker niets doen, nou ja, alleen wat hij/zij leuk vindt. Jij probeert van alles om het gezellig, ontspannen en vriendelijk te houden. Lekker aan het redderen, maar je hebt zelf ook vakantie. Vergeet dat niet. Frustraties en teleurstelling alom. Dan hadden we ook gewoon thuis kunnen blijven.

Herken je dit? Geloof mij, ik ken dat!

Uiteraard geldt dit niet voor iedereen. Maar zou het ook anders kunnen? Hoe doen andere ouders dit? Het gras lijkt altijd groener aan de andere kant.

Hier een paar tips om samen een leuke vakantie te hebben:

Voordat je de bestemming uitkiest ga eerst met de puber in gesprek. Laat hem/haar zijn ultieme vakantie beschrijven. Vertel ook wat voor jou vakantie betekend en wat je daarvan verwacht.

Kies een bestemming welke voor jullie beiden werkt. Ga samen op onderzoek uit wat er in de omgeving allemaal te doen is. Kijk ook welke activiteiten jullie samen kunnen doen. Maak samen een plan, wat wil je zoon of dochter en wat wil jij? Laat de puber een paar activiteiten uitkiezen die zij leuk vinden (niet alleen aan het zwembad of strand, maar juist daarbuiten). Denk aan zwemparadijs, quad rijden, fietsen, of wellicht samen shoppen. Maak afspraken over het uitgaan. Vrienden maken en met elkaar omgaan in een vakantie hoort er ook bij. 

Geef daarbij aan wat jij op deze locatie wil gaan doen. En ja je wilt ze misschien ook wat meegeven van de omgeving, cultuur en gewoontes daar. Maak dit in jouw plan kenbaar.

Stel je gaat 14 dagen op vakantie. Een mogelijkheid kan zijn dat zij dan voor 4 dagen in de week aangeven wat zij graag willen gaan doen. Hier kan natuurlijk ook gewoon gekozen worden om een dag niets te doen, maar laat hun in ieder geval voor 2 dagen activiteiten uit kiezen. Voor de overige dagen maak jij een plan. Datgene wat jij samen wil gaan doen.

Een mogelijkheid is om kleine activiteiten samen te gaan doen die haalbaar voor beiden zijn. Plan je een hele dag weg in, dan is het zinvol om dit ook zo kenbaar te maken aan de puber. Vertel je verwachtingen van die dag.

Het kan ook zijn dat je ervoor kiest om de puber te laten op de vakantiestek en er lekker even alleen of samen met je partner erop uit te gaan. Ook belangrijk voor jezelf en voor je relatie. Jullie hebben ook vakantie. Vaak doe je de puber daar ook een plezier mee.

Alles samen doen kan leuk zijn, maar kan ook frustrerend zijn.

Geef aan dat jij ook vakantie hebt en niet voor alles wilt zorgen (ontbijt, lunch, avondeten, schoonmaak enz.) Als je niet in een hotel zit, en indien wel, lekker de kamer van de kids te laten voor wat het is, soms lastig omdat je wil doen aan de normen en waarden van het hotel, maar toch proberen los te laten, jij hebt ook vakantie!

Als je een plan van te voren hebt gemaakt, dan weet een ieder wat hij/zij kan verwachten en zijn de frustraties minder. Alles helemaal volgens plan is bij een puber een lastige, het puberbrein neemt soms de overhand en dan zijn ze laten we zeggen “niet thuis”.

Geef dan enkel het plan aan wat jullie samen hebben opgesteld. (op papier of in een app). Ga de discussie niet op dat moment aan, laat het even. Vaak realiseren zij zich dit dan weer en komen er op terug. Strubbelt de puber dan toch nog tegen, geef hem de ruimte en laat weten dat jullie afspraken hebben gemaakt die blijven gelden. Het is geven en nemen, voor beiden, laat dat de puber weten.

Ben je al op vakantie en loopt het niet zoals je gewenst hebt, kijk dan of bovenstaande tips je een winst kunnen opleveren voor de nog resterende dagen.

Ben je al terug en is het toch niet verlopen zoals je had gewenst, dan zijn bovenstaande tips wellicht een voordeel voor een volgende keer.

Wees een beetje flexibel, laat een beetje los, maar hou het plan voor ogen.

Bij vragen over de opvoeding van je puber neem gerust contact met mij op via info@yourbetterlife.nl

Ik wens jullie allemaal een hele fijne vakantie toe met je puber(s)!